top of page
  • Foto van schrijverSanne

Bestandindelingen uitgelegd. Wanneer gebruik je JPG, EPS, PDF, PNG..?

Bijgewerkt op: 16 sep. 2020

Welk bestandsformaat gebruik je het beste? dat hangt af van waar je het bestand voor nodig hebt en wat je ermee wilt gaan doen.


JPG - Joint Photographic Group

Gecomprimeerde bitmap-indeling (comprimeren = volume verkleining)

Meestal gebruikt voor hoogwaardige fotografie en online gebruik bij lage resolutie. verliest kwaliteit indien vergroot wordt hoger dan de pixel breedte. Ondersteunt geen

transparantie.

Kan gebruikt worden om te printen indien van de juiste kwaliteit (aantal pixels).

JPG ondersteunt geen transparantie

PDF - Portable Document Format

Gebruikt om documenten te delen zonder het design of de kwaliteit te verliezen. Een digitale versie van een (hardcopy) getypt origineel. Over het algemeen gebruikt voor Printen, Drukken, e-mailen en delen. Zelfs elementen en illustraties kunnen uit bepaalde PDF-bestanden worden gehaald. Te openen met de gratis versie Adobe Acrobat Reader, en te bewerken met de betaalde versie Adobe Acrobat Pro DC


PNG - Portable Network Graphic

Ontworpen voor het overbrengen van afbeeldingen op internet en niet voor afdrukken. Ondersteunt transparantie. Het beste gebruikt voor tekst, afbeeldingen en online gebruik om een verfijnde look te creëren. Kan niet over de pixelbreedte worden geschaald.


Het PNG-bestand is ontworpen voor het overbrengen van afbeeldingen op internet

AI - Adobe Illustrator (eps)

Ontwikkeld voor het weergeven van een tekening op basis van een enkele pagina in vector in zowel de EPS- als PDF-indeling. Het is een bestand met lagen dat wordt gebruikt voor illustraties en grafisch ontwerp. Dit is het programma waarin ontwerpers bijvoorbeeld je logo maken. Adobe Illustrator bestanden kunnen zonder conversie (omzetting) worden geimporteerd in een ander programma van Adobe Creative Suite.


EPS - Encapsulated PostScript

Gebruikt voor logo’s en illustraties als een vector. Kan worden vergroot zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Zoom maar eens in als je een vectorafbeelding voor je hebt, er zal nooit een pixel te zien zijn! Ondersteunt transparantie en is perfect voor afdrukken op groot formaat. Een vectorafbeelding bestaat niet uit pixels maar uit een aantal wiskundige omschrijvingen van lijnen en krommen.

Shutterstock verkoopt dit soort afbeeldingen.


Een EPS kan worden vergroot zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. Ideaal voor grootformaat afdrukken!

PSD - Adobe Photoshop Document

Gebruikt voor het bewerken van foto’s en webdesign. Slaat een afbeelding op met ondersteuning voor de meeste afbeeldingsopties, waaronder lagen met maskers, transparantie, tekst, acties, filters, enz. Kan niet over de pixel worden geschaald met en

is puur om bewerkingen uit te voeren.


INDD - Adobe Indesign Document

Bevatten pagina-opmaakprojecten, inclusief volledige informatie over de inhoud, opmaak, stijlen en bijbehorende bestanden. Het is het meest populaire formaat voor het opslaan van projecten gemaakt in de professionele Adobe InDesign software voor gebruik in boeken, tijdschriften, kranten, folders en informatiebrochures.


GIF - Graphics Interchange Format

Alleen voor online gebruik, met name webdesign. Heeft geindexeerde kleuren, dit betekend een vermindering van het aantal kleuren naar 256. Kan ook worden gebruikt voor animatie (korte bewegende beelden). Zorgt voor een kleinere bestandsgrootte en ondersteunt transparantie. Gelijk aan PNG maar van lagere kwaliteit.


Kan ook worden gebruikt voor animatie

Alle programma’s van Adobe ondersteunen elkaars bestandsindelingen. Dit betekend dat je een PSD-bestand direct naar bijv. Adobe Indesign of Adobe Illustrator kunt exporteren zonder het in een ander formaat op te slaan. Bestanden met lagen behouden deze als ze in

Adobe Illustrator worden geplaatst.90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page