top of page
  • Foto van schrijverSanne

Drukwerk altijd aanleveren in CMYK- kleuren, hoe en waarom.

Hieronder kort uitgelegd.

Wat is het verschil tussen RGB en CMYK?

Waarom wordt er bij full colour drukwerk, altijd gebruik gemaakt van CMYK kleuren?

CMYK (cyan, magenta, yellow, key/zwart)

is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Gebruikt bij drukinkten.

Het CMYK kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op drukwerk en print. Door middel van inkt, op een witte basis. Deze kleuren komen dan ook het best tot hun recht op een wit vel papier.

Full colour drukwerk wordt altijd gedrukt in CMYK kleuren.

RGB is gebaseerd op licht (in plaats van inkt)

en wordt alleen gebruikt voor beeldschermen. RGB kleuren kunnen dus niet gedrukt worden! Het RGB kleurmodel bootst natuurlijke kleuren na op het beeldscherm. Dit kleurmodel doet dit door middel van licht, geprojecteerd op een zwarte basis. Met deze reden is een beeldscherm, dat uitstaat, zwart.

De zichtbaarheid van kleuren en kleurverschillen op een computerscherm hangt af van de mogelijkheden van de videokaart en het beeldscherm.

RGB kleuren kunnen er mooi uitzien op je beeldscherm, maar zullen flets uitvallen op het uiteindelijke resultaat van het drukwerk. Zet dus altijd de kleuren van je drukwerk om naar CMYK. Dit kun je doen met het programma Adobe Photoshop.

RGB en CMYK verschil (foto)

Naast CMYK kan er voor drukwerk ook gebruik gemaakt worden van het PMS kleurmodel. Hier kan je echter alleen voor kiezen als je voor PMS drukwerk gekozen hebt. (uitleg hierover volgt)

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page