top of page
  • Foto van schrijverSanne

Stickers plakken - instructie/handleiding

Hoe moet ik een grote sticker aanbrengen/plakken?

Er bestaan twee erkende methoden voor het aanbrengen van stickers: de zogenaamde ‘droge’ en ‘natte’ methode. Grotere stickers zijn makkelijker te monteren met de ‘natte’ methode aangezien hiermee luchtinsluitingen kunnen worden voorkomen. Tevens is er de mogelijkheid tot repositioneren. Ook voor het aanbrengen van transparante stickers heeft de ‘natte’ methode de voorkeur.

Voorbereiding

Maak de ondergrond goed schoon met water en zeep. Spoel de ondergrond vervolgens goed na. Zorg er voor dat er geen zeepresten achterblijven. Maak de ondergrond vetvrij met ontvetter. Maak de ondergrond droog met een schone en pluisvrije (papieren) doek.

Let er op, dat wanneer u de sticker wilt aanbrengen op een geschilderd oppervlak, deze eerst goed uitgehard is.
Natte aanbrengmethode

Hulpmiddelen: Rakel, spons of (planten)spuit, water met daarin een beetje afwasmiddel (1-3%) opgelost en tot schuim opgeklopt.

  1. Draai de sticker om.

  2. Verwijder het rugpapier helemaal en laat de sticker plat liggen. Bevochtig de lijmlaag (achterkant van de sticker) en het aanbrengopppervlak met het mengsel.

  3. Breng de vochtige sticker op de ondergrond aan en schuif hem op zijn plaats. Wrijf het overtollige vocht onder de sticker vandaan, onder lichte druk van de rakel (of pasje) met overlappende bewegingen vanuit het midden. Droog de sticker en omgeving met een doek, maar trek de randen niet los.

  4. Laat de sticker enige tijd drogen (ca. 20 min.) alvorens u het applicatie tape verwijderd. (als er applicatietape is). Bij toepassing van de natte methode wordt de definitieve kleefkracht van de sticker pas na ongeveer 48 uur bereikt.

Bij lange teksten kunt u tussen de letters het papier doorknippen (tot aan de opplakstrip), op deze manier kunt u de sticker in kleinere stukken aanbrengen.

Droge aanbrengmethode

Hulpmiddelen: Rakel (bv bankpasje of plastic ijskrabber)

  1. Achterkant van de opplakstrip verwijderen. Breng de sticker in positie, gebruik de opplakstrip aan de bovenkant als scharnier en sla de sticker om.

  2. Het rugpapier kan nu voorzichtig verwijderd worden. Het gesneden materiaal blijft kleven aan de semi-transparante bovenlaag (applicatie tape).

  3. Hou de sticker vrij van het oppervlak. Wrijf met de rakel in overlappende bewegingen de lucht vanaf het scharnierpunt onder de sticker vandaan. Werk altijd vanuit het midden naar buiten.

  4. Verwijder voorzichtig het applicatie tape. (niet alle stickers worden geleverd met applicatie tape).

Breng de sticker niet aan wanneer de temperatuur onder de 10 graden ligt. Ook moet er niet te veel wind staan, hierdoor kan opwaaiend vuil onder de sticker komen.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page